Cyanotypie of blauwdruk is een fotografisch proces, ontdekt in de negentiende eeuw.

uit 2011 tot 2012 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Bessentak

2012

Tak bessen, gefotografeerd met lightpainting techniek. Via een één op één tussennegatief gedrukt als cyanotypie. Zie voor versie zonder strakgemaakte randen: www.jaapderaatphoto.com       Kenmerken: 18 x 20, gedrukt op Canson Montval, 300 grs. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Schaatsen

2012

Oude schaatsen en schoenen wachtend op een nieuwe gebruiker. Via een één op één tussennegatief gedrukt als cyanotypie. Zie voor versie zonder strakgemaakte randen: www.jaapderaatphoto.com     Kenmerken: 18 x 20, gedrukt op Canson Montval, 300 grs. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Boom

2011

Boom. Een silhouet van een kale boom en een foto van afbladderende verf zijn in de computer verwerkt tot een collage. Via een één op één tussennegatief is de collage gedrukt als cyanotypie. Zie voor versie zonder strakgemaakte randen: www.jaapderaatphoto.com   Kenmerken: 29 x 19, gedrukt op Canson Montval, 300 grs. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Flessen

2011

Flessen. Het licht speelt door het glas. Cyanotypie. Zie voor versie zonder strakgemaakte randen: www.jaapderaatphoto.com Kenmerken: 26 x 18, gedrukt op Canson Montval, 300 grs. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Gebogen lijnen 2

2011

Gebogen lijnen; collage van twee foto's via een tussennegatief gedrukt als cyanotypie. Zie voor versie zonder strakgemaakte randen: www.jaapderaatphoto.com Kenmerken: 25 x 18, gedrukt op Canson Montval, 300 grs. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Pomp

2011

Pomp. Een Franse pomp en de bak waar het water in stroomt zijn in de computer verwerkt tot een collage. Via een één op één tussennegatief is de coallge gedrukt als cyanotypie. Zie voor versie zonder strakgemaakte randen: www.jaapderaatphoto.com    Kenmerken: 19 x 29, gedrukt op Canson Montval, 300 grs. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Wind

2011

Groene hart landschap, oude waterschapsdocumenten en heel vaag een waterpeil van Rijnland  vormen de elementen in een digitale collage die wordt omgezet in een contactnegatief op ware grootte. Dat negatief is met het cyanoproces afgedrukt. Gemaakt voor de Groene hartkunstprijs 2011. De jury heeft aan dit werk de derde prijs in de A categorie toegekend: "technisch heel knap, mooi van compositie, ingetogen maar toch met zeggingskracht". Kenmerken: 56x 34 gedrukt als cyanotypie op Canson Montval, 300 grs. aquarelpapier. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Silo's

2011

Silo's in het Groene hart landschap en een kenmerkend oud stalraampje vormen de elementen in een digitale collage die wordt omgezet in een contactnegatief op ware grootte. Dat negatief is met het cyanoproces afgedrukt. Gemaakt als een studie voor de Groene hartkunstprijs 2011 en bedoeld als oproep om kritsch te kijken naar aanpassingen aan het landschap. Ingezonden is Wind. Kenmerken: 41x 29, gedrukt op Smooth White Rag, 320 grs. Khadi Paper handgeschept en gemaakt van afvalkatoen. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Turbino

2011

Windturbines in het Groene hart landschap en een stalmuur vormen de elementen van een digitale collage die wordt omgezet in een contactnegatief op ware grootte. Dat negatief is met het cyanoproces afgedrukt. Gemaakt als een studie voor de Groene hartkunstprijs 2011 en bedoeld als oproep om kritsch te kijken naar aanpassingen aan het landschap. Ingezonden is Wind. Zie voor versie zonder strakgemaakte randen: www.jaapderaatphoto.com Kenmerken: 41x 29 gedrukt als cyanotypie op Canson Montval, 300 grs. aquarelpapier. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Riet

2011

Rietstengels in de wind. Door te abstraheren en weergave door middel van een cyanodruk ontstaat een bijna oosterse prent. Kenmerken: 41x 29, gedrukt op Smooth White Rag, 320 grs. Khadi Paper handgeschept en gemaakt van afvalkatoen. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.  

Strandhuisjes

2011

Een foto van strandhuisjes bewerkt op de computer tot een sterk grafisch werkend beeld. Geprint als contactnegatief op ware grootte. Dat negatief is met het cyanoproces afgedrukt. Zie voor versie zonder strakgemaakte randen: www.jaapderaatphoto.com Kenmerken: 41x 29 gedrukt als cyanotypie op Canson Montval, 300 grs. aquarelpapier. Slechts één exemplaar wordt verkocht en een druk blijft in bezit van de maker voor expositiedoeleinden.